Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

HPV

O ιός HPV, o ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχει 150 διαφορετικά στελέχη. Από τα στελέχη αυτά, κάποια χαρακτηρίζονται «χαμηλού κινδύνου» και προκαλούν κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ κάποια άλλα είναι «υψηλού κινδύνου» και σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας. Όμως, συχνά στα κονδυλώματα τα στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου συνυπάρχουν, επομένως η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι απαραίτητη.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Ο ιός HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροτραυματισμούς, όπως συμβαίνει κατά τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική). Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σταθεί εμπόδιο στη μετάδοση, αφού αυτό δεν καλύπτει περιοχές όπως η βάση του πέους.

Μετά τη μετάδοσή του, είναι εύκολο να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές του δέρματος με το ξύρισμα της περιγεννητικής περιοχής, καθώς και με την τριβή με σφουγγάρια και πετσέτες.

Η πορεία της λοίμωξης από τον HPV δεν είναι πάντα η ίδια. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να εξουδετερώσει τον ιό. Εάν όμως δεν γίνει έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία της HPV λοίμωξης, τότε o ιός μπορεί να παραμένει και αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά δυνατό, τότε μπορεί να εκδηλωθούν κονδυλώματα ή και δυσπλασία.

Ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης μιας HPV λοίμωξης είναι το HPV-Test με την τεχνική PCR. Είναι η εξειδικευμένη εξέταση που εντοπίζει όχι μόνο την παρουσία στελεχών του HPV, αλλά και το ποιο ακριβώς στέλεχος ευθύνεται για τη μόλυνση.

Το HPV Test συστήνεται όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης ή συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν αρκεί το καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ, το οποίο εντοπίζει την HPV μόλυνση, όταν όμως αυτή έχει ήδη φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες.

Η ανίχνευση του HPV είναι ζωτικής σημασίας στην έγκαιρη πρόληψη σχετιζόμενων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, του πέους και του στοματοφάρυγγα.

Πέραν του HPV Test, όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης, θα πρέπει να πραγματοποιείται αναλυτική δερματολογική εξέταση, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται τυχόν κονδυλώματα. Αν και τα κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού HPV, έχει αποδειχτεί ότι στις ίδιες βλάβες μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου. Με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, το ιικό φορτίο μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να νικήσει τον ιό HPV.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με LASER χωρίς πόνο, δεν αφήνει σημάδια και επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές εργασίες. Απαραίτητη είναι η στενή ιατρική παρακολούθηση για διάστημα 8 μηνών μετά τη θεραπεία, καθώς και η εξέταση-θεραπεία του ερωτικού συντρόφου, για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση.

  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές

Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού;

Το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους. Επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, μένουν εκτεθειμένες.