Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Τα εξελιγμενα LASER και οι παραδοσιακες μεθοδοι

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων, διακρίνονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

  • θεραπείες που εφαρμόζονται κατ’ οίκον, από τον πάσχοντα
  • θεραπείες, η εφαρμογή των οποίων γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο

Κατ’ Οίκον Μέθοδοι θεραπείας κονδυλωμάτων

Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται ουσίες φαρμακευτικές με μορφή κρέμας, λοσιόν ή αλοιφής που περιέχουν την αντιμιτωτική ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, την ανοσοτροποποιητική ουσία ιμικουιμόδη. Αυτή η προσέγγιση παρουσιάζει το πλεονέκτημα του ότι η περίθαλψη του ασθενούς και θεραπεία γίνεται σε ένα οικείο περιβάλλον και με την κατάρτιση προσωπικού χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της θεραπείας.

Τα μειονεκτήματα όμως είναι:

  • Συνήθως, η ουσία δεν εφαρμόζεται από τους ασθενείς στο σύνολο των αλλοιώσεων και σε όλη τους τη έκταση. Τις περισσότερες φορές παραλείπονται οι μικρές, αρχόμενες βλάβες ή οι υποκλινικές βλάβες δηλαδή εκείνες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, με συνέπεια να μην ολοκληρώνεται η θεραπεία.
  • Η εφαρμογή των ουσιών αυτών αναπόφευκτα γίνεται και σε περιοχές όπου δεν παρατηρούνται βλάβες, με συνέπεια να προκαλούνται ερεθιστικές δερματίτιδες, ξηρότητας και σχάσεων του δέρματος, που αποτελούν προδιαθετικό παράγοντα για περαιτέρω εξάπλωση των κονδυλωμάτων.
  • Αντενδείκνυνται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή υποψίας αυτής, καθώς σχετίζονται με κίνδυνο τερατογένεσης, αρά δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εάν δεν εφαρμόζεται αντισύλληψη.

Μέθοδοι θεραπείας κονδυλωμάτων στο ιατρείο

Οι θεραπείες, η εφαρμογή των οποίων γίνεται στο ιατρείο, περιλαμβάνουν συγκεντρωτικά:

Κρυοθεραπεία (κρυοπηξία)

Αποτελεί μια μέθοδο που καταστρέφει τις βλάβες με τη βοήθεια της ψύξης, χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί κατά την διάρκεια της αποθεραπείας μεγάλες φυσαλίδες στην περιοχή που εφαρμόζεται.

Χειρουργική αφαίρεση

Όταν οι βλάβες είναι πολλαπλές, δεν έχει χρησιμότητα. Ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές.

Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση)

Είναι επίσης μια μέθοδος, η οποία έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκαταλείψει υποχρωμίες και ουλές.

Laser CO2

Το Laser CO2 αποτελεί μία εξελιγμένη μέθοδο επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων που εξαλείφει όλες τις υπάρχουσες βλάβες σε 1 μόνο συνεδρία, με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, με πολύ σύντομη αποθεραπεία, χωρίς ουλές, υποχρωμίες και πόνο. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία και επιδεξιότητα από τον θεράποντα γιατρό.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις για ειδικούς σκοπούς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε φωτοδυναμική θεραπεία, Pulsed Dye Laser (Παλμικό Laser Χρωστικής) ή και άνοσοτροποποιητικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τη χρήση Laser CO2.

Δεν συνιστάται, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, η χρήση 3-5% acetic acid (οξικό οξύ) για να ανιχνεύσουμε υποκλινικά κονδυλώματα, γιατί η μέθοδος αυτή δεν είναι ειδική και η προληπτική της αξία και το πιθανό θεραπευτικό πλεονέκτημα δεν έχουν αποδειχθεί.


Διαβάστε επίσης: