Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στο blog

HPV και κονδυλωματα: Οι αριθμοι μιας… ασυμμετρης απειλης

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τα κονδυλώματα μπορεί να είναι πιο κοντά σας από όσο πιστεύετε. Οι παγκόσμιες στατιστικές παρουσιάζουν σοκαριστικούς αριθμούς.

Κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή θα προσβληθεί από HPV και κονδυλώματα. Η μετάδοση του ιού είναι εξαιρετικά εύκολη μέσω της ερωτικής επαφής με κάποιον που είναι φορέας ή νοσεί και την ανταλλαγή σωματικών υγρών από γεννητικά όργανα αλλά και στόμα. Σε αρκετές περιπτώσεις η άμυνα του οργανισμού είναι… ετοιμοπόλεμη και μπορεί να νικήσει τον ιό, αλλά υπάρχουν στελέχη του ιού που δεν είναι τόσο αθώα. Από κονδυλώματα μέχρι δυσπλασίες (τραχήλου, πέους, όσχεου, πρωκτού, φάρυγγα), ο HPV μπορεί να γίνει στ’ αλήθεια απειλητικός για την υγεία.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα με επανειλημμένες επισημάνσεις προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σωστή πρόληψη και ενημέρωση σε ό,τι αφορά HPV και κονδυλώματα. Πράγματι, οι αριθμοί των τελευταίων ετών δεν διαψεύδουν τις ανησυχίες. Όλο και περισσότεροι, άνδρες και γυναίκες, είναι εκτεθειμένοι στον ιό, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα!

Στο πλαίσιο της κοινωνικής αφύπνισης, λοιπόν, παρατίθενται μερικά απόλυτα διαφωτιστικά αριθμητικά, και όχι μόνο, δεδομένα σχετικά με HPV και κονδυλώματα.

HPV και κονδυλώματα σε αριθμούς

 • Το γονιδίωμα του HPV έχει μέγεθος 8.000 ζεύγη βάσεων.
 • Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 διαφορετικά στελέχη του HPV. Ορισμένα στελέχη (π.χ. 6, 11, 42, 43, 44) προκαλούν συνήθως τα γνωστά κονδυλώματα, ενώ άλλα (π.χ. 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 και 66) θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση δυσπλασιών και καρκινικών αλλοιώσεων.
 • Περίπου 30 στελέχη έχουν εντoπιστεί στα επιθήλια ή τo δέρμα της πρωκτoγεννητικής περιοχής σε άνδρες και γυναίκες.
 • Η επώαση των δυσπλασιών και των αλλοιώσεων που προκαλεί ο ιός γίνεται αργά, σε διάστημα 5-15 χρόνων.
 • Ο HPV 16 και o HPV 18 υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνοι για το περίπου 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και το 75-80% των καρκίνων του πρωκτού.
 • Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως σε άτομα ηλικίας 18-45 ετών, χωρίς να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικίες.
 • Το HPV Τest προσφέρει 60% με 70% μεγαλύτερη προστασία από διηθητικό καρκίνο τραχήλου της μήτρας συγκριτικά με την κλασική κυτταρολογική εξέταση Τεστ ΠΑΠ.
 • Ο ιός δεν απειλεί… τριτοκοσμικές χώρες. Περίπου 79.000.000 Αμερικανοί νοσούν αυτή τη στιγμή από HPV, περισσότεροι από αυτούς που πάσχουν από έρπητα και HIV μαζί!
 • Ο ετήσιος αριθμός ασθενών ολοένα και ανεβαίνει. Σχεδόν 14.000.000 Αμερικανοί προσβάλλονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
 • Ο ιός δεν είναι αθώος. Σε περίπου 30.700 άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο ο ιός μεταπίπτει σε καρκίνο. Περισσότερες από 11.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 17.600 γυναίκες και 9.300 άνδρες προσβάλλονται από καρκίνο που έχει προκαλέσει ο HPV ετησίως.
 • Το προφυλακτικό δεν αρκεί για να αναχαιτίσει τη μετάδοση του ιού. Δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή ή όλων των ειδών τις συνευρέσεις.
 • Απειλεί τον… έναν στους δύο! Σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε, σε δείγμα 1.865 ανδρών ηλικίας 18-59 ετών, σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό HPV. Από το ίδιο δείγμα, οι καρκίνοι εξαιτίας του ιού ανέρχονταν στο διόλου ευκαταφρόνητο 25%!
 • Η πρόληψη και η διάγνωση είναι σημαντικές. Για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού HPV, δεν αρκεί το καθιερωμένο Τεστ-ΠΑΠ, το οποίο ανιχνεύει τον ιό όταν πλέον έχει φτάσει να προκαλέσει δυσπλασία. Όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης από τον ιό, είναι απαραίτητο το HPV-Test, μία εξειδικευμένη εξέταση για την ύπαρξη στελεχών του HPV, που αν μάλιστα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο PCR, μπορεί να εντοπίσει ακριβώς το στέλεχος του ιού από το οποίο έχει προσβληθεί το άτομο. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών, ιδανικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά στη μετάδοση του ιού.
 • Ο ιός είναι επίμονος και… με επεκτατικές βλέψεις. Περίπου 340.000 με 360.000 άνδρες και γυναίκες στις Η.Π.Α. προσβάλλονται από κονδυλώματα σε ετήσια βάση.
 • Ο ιός… μιλά και ελληνικά! Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως το 2,9% του γυναικείου πληθυσμού αναπτύσσει καρκίνο του τραχήλου συνεπεία μόλυνσης από HPV.
 • Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, το ανησυχητικό 53,2% όλων των καρκίνων του τραχήλου αποδίδεται στους ογκογενετικούς οροτύπους του ιού HPV.
 • Στο Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων Δερματολογικού Νοσοκομείου της Αθήνας, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την εξαετία 2006-2011!
 • Στο Τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων των Δερματολογικών Ιατρείων IQ (Intensive Quality), ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν τετραπλασιάστηκε την τελευταία εξαετία!

HPV & Κονδυλώματα: Λεπτομερειακή θεραπεία με Laser

Κατόπιν τούτων, είναι προφανές πως σε ό,τι αφορά HPV και κονδυλώματα, η έγκαιρη διάγνωση και η λεπτομερειακή ανίχνευση του ιού αποτελούν συστατικά στοιχεία αποδυνάμωσης της επικινδυνότητάς του. Το έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό επιτελείο των Δερματολογικών Ιατρείων IQ (Intensive Quality) είναι σε θέση να σας ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά για όσα σας απασχολούν και να χαράξει μια δυναμική στρατηγική αντιμετώπισης του HPV και των κονδυλωμάτων.

Η στοχευμένη και ακριβής ανίχνευση σε συνδυασμό με τη λεπτομερειακή θεραπεία μέσω της χρήσης του εξελιγμένου Laser CO2 εγγυώνται την εξάχνωση ακόμα και των πλέον δυσδιάκριτων βλαβών. Στα οργανωμένα και εξειδικευμένα Δερματολογικά Ιατρεία IQ (Intensive Care) δίνεται προτεραιότητα στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση όλων των βλαβών μέσω ειδικών ενδοσκοπικών μηχανημάτων, ενώ τα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα θεραπείας που ακολουθούνται ελαχιστοποιούν την πιθανότητα υποτροπών στο μέλλον. Παράλληλα, η συνεργασία με συναφείς ιατρικές ειδικότητες (γυναικολόγους, ουρολόγους, γαστρεντερολόγους) διασφαλίζει τη σφαιρική και εξειδικευμένη αντιμετώπιση του ιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στελέχη χαμηλού κινδύνου μπορούν πάντοτε να συνυπάρχουν με αντίστοιχα υψηλού κινδύνου, γι’ αυτό σε καμιά περίπτωση η μόνη ύπαρξη κονδυλωμάτων δεν πρέπει να μας εφησυχάζει! Η φυσική και κλινική εξέταση από έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο είναι η μόνη που μπορεί να εξακριβώσει την πραγματική φύση των βλαβών και να εισηγηθεί την ενδεδειγμένη αντιμετώπισή τους.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων


Διαβάστε επίσης: