Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Τι είναι το HPV test και η τυποποίηση του HPV με χρήση PCR που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ιού και πότε συνιστώνται;

Τι είναι το HPV test και η τυποποίηση του HPV με χρήση PCR που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ιού και πότε συνιστώνται; Τόσο το HPV test (συναντάται συχνά και ως HPV DNA test) όσο και η τυποποίηση του HPV (αλλιώς γονοτύπηση), με χρήση της τεχνικής PCR και της νέας προηγμένης τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών, βασίζονται... Read more »

Τι είναι το HPV test και η τυποποίηση του HPV με χρήση PCR που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ιού και πότε συνιστώνται;

Τόσο το HPV test (συναντάται συχνά και ως HPV DNA test) όσο και η τυποποίηση του HPV (αλλιώς γονοτύπηση), με χρήση της τεχνικής PCR και της νέας προηγμένης τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών, βασίζονται στην ανίχνευση του γνωστού σε μας DNA στελεχών του HPV στα κλινικά δείγματα. Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύεται, μέσω του DNA του, η ύπαρξη του ιού ακόμα και σε φορείς με φυσιολογική κλινική εικόνα και test Pap. Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πλεονεκτεί έναντι του Pap test στο ότι ανιχνεύει τον ιό πριν αυτός προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα κλινικά δείγματα για την πραγματοποίηση και των δύο παραπάνω εξετάσεων μπορούν να ληφθούν κατά την ίδια διαδικασία λήψης επιχρίσματος για το Pap test, κάτι που συνηγορεί ακόμη περισσότερο στην καθιέρωσή τους ως προληπτικής εξέτασης μαζί με το Pap test, όπως ισχύει ήδη σε χώρες του εξωτερικού.
Ωστόσο οι δύο εξετάσεις έχουν και διαφορές. Το HPV test ανιχνεύει γενικά την ύπαρξη στελεχών HPV σε ένα δείγμα κατηγοριοποιώντας τα σε στελέχη υψηλού (ογκογόνα) και χαμηλού κινδύνου (μη ογκογόνα). Σε περίπτωση που το HPV test είναι θετικό για ογκογόνα στελέχη, τότε συνιστάται η τυποποίηση του HPV με PCR, η οποία μας γνωστοποιεί για ποιο ή ποια συγκεκριμένα στελέχη του ιού είναι θετικό το δείγμα και άρα φορέας το άτομο από το οποίο προέρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ