Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στο blog

Τι δειχνουν οι αριθμοι για τη σχεση HPV & Καρκινου

Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των HPV μολύνσεων που επιμένουν για διάστημα άνω των δύο ετών, έχει αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσει σε προκαρκινικές βλάβες.

Μία HPV μόλυνση έχει απρόβλεπτη πορεία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να εξολοθρεύσει τον ιό. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που ο ιός καταφέρνει να υπερνικήσει τις άμυνες του οργανισμού, ειδικά αν τον πετύχει σε εξασθενημένη φάση, και αρχίζει να αλλοιώνει τα κύτταρα ανοίγοντας τον δρόμο για την εμφάνιση δυσπλασίας και κακοήθειας. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των HPV μολύνσεων που επιμένουν για διάστημα άνω των δύο ετών, έχει αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσει σε προκαρκινικές βλάβες.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Ένα κρούσμα HPV καρκίνου κάθε 12 λεπτά

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 στελέχη του ιού HPV που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη κακοηθών βλαβών. Πρόκειται για τα λεγόμενα στελέχη υψηλού κινδύνου  – πιο συγκεκριμένα τα στελέχη 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 58 και 68 – που προσβάλλουν την πρωκτογεννητική περιοχή και τον στοματοφάρυγγα και έχουν ογκογόνα δράση. Τα συγκεκριμένα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, τον πρωκτό, το αιδοίο, τον κόλπο, το πέος, τη στοματική κοιλότητα και τον λαιμό.

Έχει υπολογιστεί ότι στην Ευρώπη καταγράφεται ένα νέο κρούσμα καρκίνου της πρωκτογεννητικής περιοχής κάθε 12 λεπτά και συνολικά 44.400 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο HPV ευθύνεται για την καταγραφή 95 νέων περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθημερινά στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και για 17 νέους καρκίνους του πρωκτού, 5 του αιδοίου και 4 του κόλπου αντίστοιχα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μακράν η πιο συχνή μορφή HPV καρκίνου που πλήττει τις γυναίκες. Καθημερινά στην Ευρώπη πεθαίνουν 36 γυναίκες από την νόσο αυτήν. Επιπλέον, οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο ευάλωτες από τους άνδρες σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πρωκτού, ενώ αντιθέτως οι άνδρες πλήττονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Υπάρχει χρόνος για δράση

Τα καλά νέα είναι ότι μεσολαβούν περίπου 10 χρόνια από τη στιγμή της HPV μόλυνσης και της ανάπτυξης καρκίνου. Στο διάστημα αυτό, μπορεί να προληφθεί η εξέλιξη της μόλυνσης σε κακοήθεια με την πλέον εξελιγμένη εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου, το HPV-Test, σε συνδυασμό πάντα με το καθιερωμένο Τεστ-ΠΑΠ. Το HPV-Test είναι μία εξειδικευμένη εξέταση που ανιχνεύει εγκαίρως την ύπαρξη στελεχών του HPV και μάλιστα μπορεί να εντοπίσει το ακριβές στέλεχος της HPV μόλυνσης, πριν αυτό φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες. Τις κυτταρικές δυσπλασίες αντιθέτως τις εντοπίζει το Τεστ-ΠΑΠ, το οποίο συστήνεται να εφαρμόζεται και στους άντρες για την ανίχνευση κυτταρικών αλλοιώσεων στον πρωκτό.

Επιπλέον, όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης, θα πρέπει να πραγματοποιείται αναλυτική δερματολογική εξέταση, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται τυχόν κονδυλώματα, τα οποία αν και οφείλονται σε στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού HPV, είναι πιθανόν να «φιλοξενούν» και στελέχη υψηλού κινδύνου. Με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, το ιικό φορτίο μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να νικήσει τον ιό HPV.