Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Τροποι Προληψης & Προστασιας

7 μέτρα προστασίας απέναντι στα κονδυλώματα

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο των κονδυλωμάτων είναι η πλήρης αποχή από τις ερωτικές επαφές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες απλές καθημερινές πρακτικές, ενώ εάν υπάρχουν σημάδια ή υποψία HPV μόλυνσης, τότε είναι απαραίτητη η εξέταση από εξειδικευμένο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τα άτομα τα οποία έχουν συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

Προφυλακτικό

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Παίρνετε πάντα προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, όμως πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Επίσκεψη στον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκέπτεται έναν εξειδικευμένο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, ώστε να ανιχνευθούν αναλυτικά και έγκαιρα πιθανές βλάβες, ακόμα και αυτές που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού (υποκλινικές). Η διαδικασία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται με πολύ δυνατό φως, ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς και δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα.

Εάν ανιχνευθούν βλάβες, τότε πραγματοποιείται λεπτομερειακή θεραπεία με Laser CO2, που συνδυάζει πολλαπλά οφέλη:

  • δεν αφήνει σημάδια στις περιοχές εφαρμογής
  • η επούλωση της περιοχής είναι ταχύτερη
  • η θεραπεία συνοδεύεται από στενή ιατρική παρακολούθηση για 8-9 μήνες, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται οποιαδήποτε θυγατρική βλάβη

Τεστ ΠΑΠ

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Το καθιερωμένο τεστ-ΠΑΠ είναι απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί διότι αυτό δείχνει μόνο αν υπάρχουν ΗΔΗ κυτταρικές αλλοιώσεις. Δηλαδή, ένα αρνητικό τεστ-ΠΑΠ δεν αποκλείει την ύπαρξη του ιού HPV.

Εξέταση συντρόφου

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Η εξέταση της ή του συντρόφου είναι πολύ σημαντική και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ψηλάφησης την ώρα των προκαταρκτικών και κυρίως όταν υπάρχει φως.

Αυτοεξέταση

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Η αυτοεξέταση για πιθανές βλάβες, ασυνήθιστες δερματικής φύσης προεξοχές μικρών διαστάσεων και γενικά δερματικές αλλοιώσεις που έως τώρα δεν υπήρχαν στα γεννητικά όργανα και περιμετρικά αυτών, είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για εξέταση που πραγματοποιείται ψηλαφώντας τη γεννητική αλλά και την περιγεννητική περιοχή, και ανιχνεύοντας αναλυτικά με τη βοήθεια καθρέφτη και δυνατού φωτός. Μην ξεχνάτε ότι η έγκαιρη και προσεκτική ανίχνευση μόνο οφέλη μπορεί να σας δώσει.

Εμβολιασμός

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Υπάρχουν δύο εγκεκριμένα προστατευτικά εμβόλια για τον HPV. Το πρώτο είναι το λεγόμενο τετραδύναμο εμβόλιο λόγω του ότι προσφέρει προστασία έναντι 4 στελεχών του ιού, των HPV18, 16, 11 και 6, ενώ το δεύτερο, που αποκαλείται διδύναμο, προστατεύει έναντι μόνο των HPV18 και 16. Οι τύποι HPV18 και 16 του ιού υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 70% περίπου των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως ενώ οι HPV11 και 6 προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων. Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται συνήθως σε 3 δόσεις με χρονική απόσταση 6 μηνών μεταξύ τους ή 2 δόσεις με χρονική απόσταση 6-12 μηνών μεταξύ τους για τις μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, του ίσως αρτιότερου κέντρου πρόληψης νοσημάτων παγκοσμίως, το εμβόλιο συνιστάται για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 12-26 ετών. Φυσικά, δε θα πρέπει να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενη ερωτική δραστηριότητα). Τέλος, παρά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Άλλωστε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προστατευτική επίδραση του εμβολίου διαρκεί από 4 έως 6 έτη, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.

Αποφυγή μικροτραυματισμών

Πρόληψη Κονδυλωμάτων Όταν ξυρίζετε τις περιγεννητικές περιοχές προξενούνται συχνά αμυχές, ενώ παράλληλα κι όταν κάνετε αποτρίχωση χρησιμοποιώντας κερί, προκαλούνται μικροτραυματισμοί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες ενδεχόμενης εισχώρησης του ιού. Τέτοιου είδους εστίες δημιουργούνται και εξαιτίας δερματικών παθήσεων όπως είναι ο έρπης στα γεννητικά όργανα. Όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης από τον ιό, τότε αντί για ξύρισμα, συστήνεται το επιμελές κούρεμα της περιοχής, προς αποφυγή μετάδοσης του ιού από ένα σημείο σε ένα άλλο. Επιπλέον, το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται και η τριβή της περιοχής με σφουγγάρι κατά τη διάρκεια του μπάνιου, ή με την πετσέτα και το μπουρνούζι αμέσως μετά. Για το στέγνωμα του δέρματος, συστήνεται το ταμπονάρισμα της περιοχής με χαρτί υγείας.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων