Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Πότε πρωτοανακαλύφθηκαν τα κονδυλώματα; 

Πότε πρωτοανακαλύφθηκαν τα κονδυλώματα; Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ακανθοκραμβοειδή κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος και του πρωκτού χρονολογούνται πίσω στον 1ο αι. μ.Χ. Την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, αποδείχθηκε η ιική αιτιολογία τόσο των κοινών δερματικών μυρμηκιών, όσο και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Κατά τη δεκαετία του ’40, επιστημονικές εργασίες πάνω στον ιό των θηλωμάτων... Read more »

Πότε πρωτοανακαλύφθηκαν τα κονδυλώματα;

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ακανθοκραμβοειδή κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος και του πρωκτού χρονολογούνται πίσω στον 1ο αι. μ.Χ. Την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, αποδείχθηκε η ιική αιτιολογία τόσο των κοινών δερματικών μυρμηκιών, όσο και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Κατά τη δεκαετία του ’40, επιστημονικές εργασίες πάνω στον ιό των θηλωμάτων του κουνελιού του γένους των Συλβιλαγών παρείχαν σημαντικά στοιχεία ως προς το ρόλο αυτής της οικογένειας ιών στην ανάπτυξη όγκων.

Η σεξουαλική μετάδοση των κονδυλωμάτων περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1954, όταν ο Barret ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν σε 24 γυναίκες, 6 εβδομάδες αφότου είχαν επιστρέψει οι σύζυγοί τους από την στρατιωτική εκστρατεία στην Άπω Ανατολή (πόλεμος Κορέας). Όλοι οι σύζυγοι είχαν έρθει σε επαφή με γυναίκες από την Άπω Ανατολή και όλοι είχαν κονδυλώματα στο πέος.

Δύο χρόνια αργότερα, περιγράφηκαν οι κυτταρολογικές ενδείξεις που πλέον θεωρούνται χαρακτηριστικές της τραχηλικής HPV μόλυνσης. Μόλις τη δεκαετία του ’80 αυτές οι κυτταρικές αλλοιώσεις αποδόθηκαν σε μόλυνση HPV και παράλληλα αποδείχθηκε η ύπαρξη διαφορετικών τύπων του ιού HPV με τη χρήση τεχνικών μοριακού υβριδισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

 

  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές
  • resbook 01
  • resbook 02
  • resbook 03
  • resbook 04

Αν έχω κονδυλώματα, ενδέχεται να νοσήσω με καρκίνο;

Τα δερματικά κονδυλώματα είναι στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου - πρακτικά δηλαδή, δεν κινδυνεύει κάποιος να πάθει καρκίνο από δερματικά κονδυλώματα.