Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Πόσοι και ποιοι τύποι του ιού HPV μολύνουν τα γεννητικά όργανα; 

Πόσοι και ποιοι τύποι του HPV μολύνουν τα γεννητικά όργανα; Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι (στελέχη) του ιού HPV, οι οποίοι προσβάλλουν διαφορετικές περιοχές του σώματος, καθώς ο ιός έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τα διαφορετικά μικρο-περιβάλλοντα του δέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι τουλάχιστον 40 τύποι του ιού HPV μολύνουν κατά κύριο λόγο το επιθήλιο... Read more »

Πόσοι και ποιοι τύποι του HPV μολύνουν τα γεννητικά όργανα;

Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι (στελέχη) του ιού HPV, οι οποίοι προσβάλλουν διαφορετικές περιοχές του σώματος, καθώς ο ιός έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τα διαφορετικά μικρο-περιβάλλοντα του δέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι τουλάχιστον 40 τύποι του ιού HPV μολύνουν κατά κύριο λόγο το επιθήλιο των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν όμως και τύποι, όπως ο HPV2 και o HPV4, που ανιχνεύονται συνήθως στην περιοχή των χεριών και εκδηλώνονται με τη μορφή των κοινών μυρμηκιών.

τύποι του ιού HPV

Οι τύποι που ευθύνονται συνηθέστερα για τα γεννητικά κονδυλώματα (οξυτενή κονδυλώματα) είναι ο HPV6 και ο HPV11. Είναι τύποι χαμηλού κινδύνου, δηλαδή δεν έχουν ογκογόνο δράση και δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών. Ωστόσο, στην ίδια περιοχή μπορεί να συνυπάρχουν τύποι υψηλού κινδύνου, όπως οι HPV16,  HPV18, HPV31, HPV33 και HPV45, που ανιχνεύονται σε ένα μεγάλο ποσοστό διεισδυτικών καρκίνων του γεννητικού συστήματος και του πρωκτού. Καθίσταται λοιπόν υψίστης σημασίας η έγκαιρη και έγκυρη ταυτοποίηση των στελεχών που ευθύνονται για τη μόλυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ