Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Οξυτενη Κονδυλωματα Πεους

Ο HPV ή αλλιώς "ιός ανθρώπινων θηλωμάτων" είναι το πιο συχνό νόσημα, που μεταδίδεται σεξουαλικά.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

 

Τα κονδυλώματα πέους προκαλούνται από στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου (μη καρκινογόνα), που υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται στα δερματικά κονδυλώματα μαζί με διάφορα στελέχη υψηλού κινδύνου. Γενικά, στα δερματικά κονδυλώματα ταυτοποιούνται στελέχη HPV τόσο χαμηλού όσο και υψηλού κινδύνου.

Εκτιμάται πως ένα ποσοστό 35% από τα περιστατικά καρκίνου του πέους προκύπτει λόγω του ιού HPV.

Οι άνδρες εμφανίζουν κονδυλώματα κυρίως στην περιοχή του πέους και ειδικότερα στη βάλανο, στη βάση του πέους, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο καθώς και στην περιπρωκτική περιοχή, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα κονδυλώματα στους άνδρες εντοπίζονται και σε περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό.

Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης από τον HPV, πιθανώς η λοίμωξη να διατηρείται για κάποιο χρονικό διάστημα σε μορφή υποκλινική, δηλαδή τα δερματικά κονδυλώματα, ενώ υπάρχουν, δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και για να εντοπιστούν απαιτείται η χρήση ειδικών δερματολογικών οργάνων.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άντρες μπορεί να έχουν δερματικά κονδυλώματα χωρίς να το γνωρίζουν. Σε περίπτωση που υπάρχει έστω και η παραμικρή υποψία για λοίμωξη από ιό HPV, θα πρέπει να γίνεται λεπτομερειακός δερματολογικός έλεγχος όλων των μερών του κατώτερου γεννητικού συστήματος, ενώ θα πρέπει να γίνεται δερματολογική και γυναικολογική εξέταση και της ερωτικής συντρόφου.

Για να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, αρχικά θα πρέπει να γίνει σωστή και ακριβής διάγνωση, επειδή η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται τόσο από το μέγεθος των κονδυλωμάτων όσο και από την έκταση που καταλαμβάνουν στο πέος.

H πλέον σύγχρονη μέθοδος για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων με επιλεκτικό τρόπο, τόσο στο πέος όσο και στην περιοχή γύρω από αυτό, περιλαμβάνει την εφαρμογή υπερπαλμικού Laser CO2 που σε μία μόνο συνεδρία αφαιρεί άμεσα και πλήρως όλες τις υπάρχουσες βλάβες. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος, δεν υπάρχει πόνος ούτε ουλές ή/και υποχρωμίες.

Για να είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων πέους ασφαλής και αποτελεσματική, χρειάζεται τεχνογνωσία και ιδιαίτερη επιδεξιότητα από τον θεράποντα δερματολόγο καθώς και ένα ιατρείο άρτια εξοπλισμένο και οργανωμένο.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ αυτό που θέλετε τον γιατρό Dr. Τζερμιά