Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ιός HPV σε έναν φυσιολογικό τοκετό;

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ιός HPV σε έναν φυσιολογικό τοκετό; Τόσο οι ογκογόνοι τύποι του ιού HPV (υπεύθυνοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) όσο και οι μη ογκογόνοι (υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων) σπανίως μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης κι ακόμα σπανιότερα, αν μεταδοθούν, διατηρούνται... Read more »

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ιός HPV σε έναν φυσιολογικό τοκετό;

Τόσο οι ογκογόνοι τύποι του ιού HPV (υπεύθυνοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) όσο και οι μη ογκογόνοι (υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων) σπανίως μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης κι ακόμα σπανιότερα, αν μεταδοθούν, διατηρούνται στο έμβρυο μετά τις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση. Ωστόσο, είναι δυνατό, σε περίπτωση που η έγκυος έχει κονδυλώματα, αυτά να μεταδοθούν στο έμβρυο κατά τον τοκετό. Υπάρχει επίσης η μικρή πιθανότητα ανάπτυξης από το έμβρυο λαρυγγικής θηλωμάτωσης μετά τον τοκετό, μιας κατάστασης κατά την οποία αναπτύσσονται θηλώματα στον λαιμό του εμβρύου. Και σε αυτή την περίπτωση συνηθέστερα υπεύθυνοι είναι οι τύποι του HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα.

Άρα, συγκριτικά, περισσότερες πιθανότητες να συμβεί μετάδοση υπάρχουν στην περίπτωση ύπαρξης αθεράπευτων κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οποία αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις ενός δραστήριου ιού. Σε αυτή την περίπτωση, τα κονδυλώματα θα πρέπει να θεραπεύονται, πριν ή αν χρειαστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την χρήση κατάλληλης, ασφαλούς μεθόδου. Είναι συχνό φαινόμενο άλλωστε για τις γυναίκες με HPV, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εμφανή κονδυλώματα προηγουμένως, αυτά να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και ο ιός μπορεί να επικρατήσει.

Συνιστάται στην υποψήφια μητέρα-φορέα του HPV να κάνει ειδικό διαγνωστικό HPV DNA τεστ ώστε να γνωρίζει από ποιον τύπο του ιού HPV έχει προσβληθεί. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάζεται συχνά με τεστ Παπ ή και κολποσκόπηση για τυχόν κυτταρικές αλλοιώσεις καθώς και να ελέγχεται εξονυχιστικά από εξειδικευμένο και έμπειρο στη διάγνωση κονδυλωμάτων ιατρό για την ανίχνευση ακόμα και εξωτερικών υποκλινικών κυτταρικών βλαβών (αυτών δηλαδή που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι) από κονδυλώματα. Εάν με αυτό τον τρόπο εξαλειφθούν οι κλινικές βλάβες κατά την εγκυμοσύνη, τότε ένας ασφαλής φυσιολογικός τοκετός είναι η πιθανότερη εκδοχή.