Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στο blog

Κονδυλωματα: Το Προφυλακτικο και το ΤΕΣΤ ΠΑΠ δεν αρκουν

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει η μετάδοση του ιού HPV (ή αλλιώς ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Είναι ο ιός που προκαλεί τα δερματικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, και επιπλέον συνδέεται και με διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. τραχήλου της μήτρας, πρωκτού, ουρήθρας, στοματοφάρυγγα).

Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα ή μολυσμένα αντικείμενα (sex toys, πετσέτες, σεντόνια, κτλ). Συνεπώς, κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό, είναι πιθανό να μολυνθεί από τον  ιό HPV, ειδικά αν έχει τη συνήθεια να εναλλάσσει συχνά τους ερωτικούς συντρόφους του.

Το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιοχή

Δυστυχώς, η χρήση προφυλακτικού δεν μπορεί να προστατέψει 100% από τη μετάδοση του HPV. Το προφυλακτικό δεν αρκεί, επειδή δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, όπως επίσης δεν προσφέρει κάλυψη ούτε σε όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου δεν αρκεί ούτε το καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ, καθότι η συγκεκριμένη εξέταση διαπιστώνει μόνο αν υπάρχουν ΗΔΗ κυτταρικές αλλοιώσεις. Επομένως, δεν ανιχνεύει εγκαίρως τη μόλυνση HPV. Αυτήν μπορεί να την ανιχνεύσει εγκαίρως μονάχα το HPV Τest και η κολποσκόπηση με βιοψία.

Τεστ ΠΑΠ και HPV Test απαραίτητα για άνδρες και γυναίκες

Το Τεστ ΠΑΠ και το HPV Τest είναι εξετάσεις που συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στους άνδρες, το Τεστ ΠΑΠ χρησιμεύει για να ανιχνεύονται τυχόν δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του πρωκτού και της ουρήθρας.

Για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται. Πρώτα από όλα, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή. Επιπλέον, συστήνεται:

  • εμβολιασμός ανδρών και γυναικών σε μικρή ηλικία, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας
  • προσοχή για αποφυγή μικροτραυματισμών την ώρα του ξυρίσματος ή της αποτρίχωσης της περιγεννητικής περιοχής με κερί
  • αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση μπροστά σε καθρέφτη, με δυνατό φως, για τυχόν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με «ελιές»
  • ιατρική δερματολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι
Stopkondylomata.com-Κονδυλώματα-Αναζητήσεις google

Θεραπεία κονδυλωμάτων με LASER

Η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με εξελιγμένο LASER CO2, το οποίο εξαλείφει τα κονδυλώματα άμεσα, πλήρως και ανώδυνα. Αρκεί μόνο μία συνεδρία ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, και μάλιστα όχι μόνο αυτές που φαίνονται με γυμνό μάτι. Στην ίδια συνεδρία, εντοπίζονται και εξαλείφονται και οι υποκλινικές βλάβες, δηλαδή αυτές που φαίνονται μόνο με δερματολογικά όργανα αλλά είναι η αντιμετώπισή τους είναι καθοριστική ώστε να μην αποτελέσουν αιτία υποτροπών και εστία μεταδοτικότητας στο μέλλον. Η θεραπεία με LASER είναι η μοναδική μέθοδος που δεν αφήνει σημάδια ή ουλές στο δέρμα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κρυοθεραπεία ή διαθερμοπηξία.

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε εξειδικευμένα ιατρεία

Τα κονδυλώματα θα πάψουν να είναι σιωπηλή επιδημία όταν ολοκληρωμένα προλαμβάνονται και ενορχηστρωμένα αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία με συνεργασία εξειδικευμένων ιατρών και συγκεκριμένα Δερματολόγου, Γυναικολόγου, Γαστρεντερολόγου (για εντοπίσεις στον πρωκτικό σωλήνα), και σπανιότερα Ουρολόγου και Χειρουργού.

Πέραν όμως της ολοκληρωμένης θεραπείας, απαιτείται και σωστή πρόληψη στο πλαίσιο της οποίας, όπως προαναφέραμε, το προφυλακτικό και το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητα μεν, αλλά δεν αρκούν.

Αναρτήθηκε στο Zougla.gr

  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές

Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού;

Το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους. Επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, μένουν εκτεθειμένες.