Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Κονδυλωματα: Ολες οι Πληροφοριες

Ετυμολογικά η μεν λέξη κονδύλωμα προέρχεται από την λέξη κόνδυλος, που σημαίνει αποστρογγυλωμένη διόγκωση, προεξοχή, άκρο.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Η κατάληξη –ωμα προέρχεται από την κατάληξη των ουδέτερων ουσιαστικών που δηλώνουν ασθένεια ή παθολογική κατάσταση, π.χ. αιμαγγείωμα, αιμάτωμα, λίπωμα, καλοήθες ογκίδιο που αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

Η δε λέξη οξυτενές προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις οξύς και τείνω, που σημαίνει, οξύαιχμο, έχων οξεία, αιχμηρή απόληξη, ή λογχοειδές, που σημαίνει έχων απόληξη δίκην λόγχης. Σημειώνεται ότι τα κονδυλώματα γίνονται συνήθως, και όχι πάντα, οξυτενή κατά την τελική τους διαμόρφωση και όχι απαραίτητα κατά την αρχική τους φάση.

Από τα αρχαία χρόνια και την εποχή του Ιπποκράτη οι βλάβες αυτές στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή, ήταν γνωστές και τους δόθηκε ο όρος κονδύλωμα. Ο όρος κονδύλωμα σημαίνει «στρογγυλό έπαρμα πλησίον του πρωκτού» αφού από τα αρχαία χρόνια ήταν ένα εύρημα σε ομοφυλόφιλους άνδρες.

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Η σεξουαλική μετάδοση των κονδυλωμάτων περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1954, όταν ο Barret ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν σε 24 γυναίκες, 6 εβδομάδες αφότου είχαν επιστρέψει οι σύζυγοί τους από την στρατιωτική εκστρατεία στην Άπω Ανατολή (πόλεμος Κορέας). Όλοι οι σύζυγοι είχαν έρθει σε επαφή με γυναίκες από την Άπω Ανατολή και όλοι είχαν κονδυλώματα στο πέος.

Δερματικά Κονδυλώματα HPV

Ορισμός

Τα δερματικά κονδυλώματα HPV έχουν την αιτία τους σε στελέχη του HPV χαμηλού κινδύνου, στελέχη δηλαδή που δεν είναι καρκινογόνα. Τέτοια στελέχη, ενδέχεται να συνυπάρχουν στις αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων ταυτόχρονα με στελέχη υψηλής επικινδυνότητας. Η διαδικασία ταυτοποίησης στελεχών HPV σε δερματικά κονδυλώματα αναδεικνύει στελέχη χαμηλής, αλλά και υψηλής επικινδυνότητας.

Συμπτώματα Κονδυλωμάτων

Τις περισσότερες φορές, τα κονδυλώματα δεν προξενούν ενόχληση. Ωστόσο, ενδέχεται σε κάποιους να προκληθεί κνησμός, πόνος και καύσος ή και αιμορραγία.

Μορφoλογικά είδη Κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως ως:

 1. Μικρό κουνουπίδι, με ανοιχτό ή σκούρο χρώμα
 2. Μικρό και λείο λόφο, στο χρώμα του δέρματος
 3. Επιφάνεια υπερκερατωσική, τραχεία και ανάγλυφη 
 4. Επιφάνεια επίπεδη, που μοιάζει με κηλίδα σε σκούρο χρώμα
 5. Επιφάνεια νηματοειδή σαν φούντα, ανοιχτού χρώματος
 6. Επιφάνεια με μίσχο, σαν θήλωμα, σκούρου χρώματος 

Εντοπισμός Κονδυλωμάτων

Γυναίκες: τα κονδυλώματα εκδηλώνονται συνήθως στο αιδoίο, στο περίνεο και στην περιπρωκτική περιοχή.

Άντρες: τα κονδυλώματα εκδηλώνονται συνήθως στην περιοχή του πέους, του οσχέου, της ουρήθρας και περιμετρικά του πρωκτού.

Τα δερματικά κονδυλώματα εμφανίζονται στο αιδοίο (χείλη), στον πρωκτό, στην είσοδο του κόλπου, στο πέος ( κεφαλή και σώμα), αλλά και σε σημεία που δεν μπορεί να καλύψει το προφυλακτικό, όπως είναι αυτό της βάσης του πέους, του οσχέου. Επίσης, εκδηλώνονται και στα δύο φύλα, στην περιοχή περιμετρικά του πρωκτού, στην περιοχή του περίνεου, του εφήβαιου, των βουβώνων και των άνω μηρών.

Ο εντοπισμός των κονδυλωμάτων σε σημεία τα οποία δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό είναι πολύ συνηθισμένα, εξαιτίας της χρησιμοποίησης προφυλακτικού και ταυτόχρονα εξαιτίας της άγνοιας για τον κίνδυνο μετάδοσής τους πέρα από την περιοχή που αυτό καλύπτει.

Σπανιότερες εντοπίσεις είναι  το στόμα (χείλη), η γλώσσα, η στοματική κοιλότητα, ο ουρανίσκος (υπερώα) και ο φάρυγγας. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ιστορικό στοματογεννητικού σεξ.

Μετάδοση Κονδυλωμάτων

Τα  κονδυλώματα συνιστούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μάλιστα από τα πιο διαδεδομένα. Τα περισσότερα άτομα εκτίθενται κάποια στιγμή στη ζωή τους σε κάποιον τύπο του HPV. Ωστόσο, δεν προσβάλλονται όλοι κι επίσης όσοι προσβάλλονται δεν εμφανίζουν απαραίτητα κάποια βλάβη, καθώς μπορεί να υπερισχύσει η άμυνα του οργανισμού.

Τρόπος μετάδοσης βάσει πιθανότητας:

 • Μέσω σεξουαλικής επαφής, κολπικής ή πρωκτικής χωρίς προφυλακτικό
 • Μέσω σεξουαλικής επαφής, κολπικής ή πρωκτικής με χρήση προφυλακτικού
 • Μέσω στοματικής σεξουαλικής επαφής
 • Μέσω έντονης τριβής της γεννητικής περιοχής με χρήση γεννητικών οργάνων, μολυσμένων αντικειμένων, όπως είναι τα sex toys, μολυσμένων πετσετών ή δαχτύλων

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV και των δερματικών κονδυλωμάτων είναι:

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αυξάνεται λόγω της συχνής εναλλαγής συντρόφων. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ενεργά σεξουαλικά ενήλικες θα μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από τον ιό.
Σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο οι πιθανότητες μόλυνσης είναι 70%. Μελέτες σε γυναίκες και άντρες δείχνουν θετικές αναλογικές σχέσεις μεταξύ αριθμού σεξουαλικών συντρόφων και κονδυλωμάτων. Ο αυξημένος κίνδυνος απόκτησης κονδυλωμάτων, έχει αποδειχτεί ότι συσχετίζεται με το να συνδέεται κάποιος με τον σύντροφό του για διάστημα μικρότερο από οκτώ μήνες πριν την έναρξη σεξουαλικών επαφών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο και καλύτερα γνωρίζει κανείς τον ερωτικό σύντροφο, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μολυνθεί με κονδυλώματα. Ποτέ δεν έχει βρεθεί HPV DNA σε γυναίκα η οποία δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία.

 1. Όταν η άμυνα του οργανισμού είναι εξασθενημένη, αναπτύσσεται πιο εύκολα ο ιός και οι βλάβες που αυτός προκαλεί. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα που έχουν ασθένειες που επιδρούν στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, όπως είναι το AIDS.
 2. Είναι ακόμα αδιευκρίνιστο το διάστημα καθυστέρησης ή υποστροφής της νόσου από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
 3. Διάφορα είδη μικροτραυματισμών, όπως εκείνοι που προκύπτους εξαιτίας του ξυρίσματος της περιοχής περιμετρικά των γεννητικών οργάνων, όπως και κάποια είδη αποτρίχωσης (π.χ. κερί), δρουν επιβαρυντικά διευκολύνοντας την είσοδο του ιού και τη μόλυνση.
 4. Εκτός από τα δερματικά κονδυλώματα παρατηρείται αύξηση εξαιτίας όλων των παραπάνω στην εκδήλωση και άλλων νοσημάτων σεξουαλικά μεταδοδόμενων (π.χ. μολυσματική τέρμινθος και έρπης στα γεννητικά όργανα).
 5. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έρπης γεννητικών οργάνων που υπάρχει ή συνυπάρχει μπορεί να δημιουργήσει εστία εισόδου του HPV.
 6. Το αλκοόλ έχει θεωρηθεί σαν επιβαρυντικός παράγων, αν και δεν τεκμηριώνεται σε όλες τις έρευνες κατά πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
  Κάποιες μελέτες ενοχοποιούν επίσης το κάπνισμα και το συνδυάζουν με τον HPV ενώ κάποιες άλλες δεν βρίσκουν κάποια σύνδεση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κάπνισμα λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας για την επικράτηση του HPV ή αν το κάπνισμα είναι ένας δείκτης που συνυπάρχει με άλλες, μη μετρήσιμες, στις μελέτες αυτές, συμπεριφορές.
 7. Σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, παρατηρήθηκε αυξημένη παρουσία κονδυλωμάτων. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό οφείλεται στην ορμονική ανακατάταξη ή απλά στην πιο απελευθερωμένη σεξουαλική συμπεριφορά.

Δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ περιτομής και κονδυλωμάτων.

Όταν μιλάμε για μόνιμη παραμονή των κονδυλωμάτων σε έναν οργανισμό, ο όρος «μόνιμη» παραπέμπει στην μόνιμη ύπαρξη της φλεγμονής παρά στην αληθινά μόνιμη παρουσία του ιού.