Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Κονδυλωματα: Ολες οι Πληροφοριες

Ετυμολογικά η μεν λέξη κονδύλωμα προέρχεται από την λέξη κόνδυλος, που σημαίνει αποστρογγυλωμένη διόγκωση, προεξοχή, άκρο.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Η κατάληξη –ωμα προέρχεται από την κατάληξη των ουδέτερων ουσιαστικών που δηλώνουν ασθένεια ή παθολογική κατάσταση, π.χ. αιμαγγείωμα, αιμάτωμα, λίπωμα, καλοήθες ογκίδιο που αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

Η δε λέξη οξυτενές προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις οξύς και τείνω, που σημαίνει, οξύαιχμο, έχων οξεία, αιχμηρή απόληξη, ή λογχοειδές, που σημαίνει έχων απόληξη δίκην λόγχης. Σημειώνεται ότι τα κονδυλώματα γίνονται συνήθως, και όχι πάντα, οξυτενή κατά την τελική τους διαμόρφωση και όχι απαραίτητα κατά την αρχική τους φάση.

Τα κονδυλώματα της γεννητικής και περιγεννητικής περιοχής ήταν γνωστά από την εποχή της αρχαιότητας και του Ιπποκράτη. Η λέξη «κονδύλωμα» σημαίνει στρογγυλό εξόγκωμα κοντά στην περιοχή του πρωκτού, καθώς από την αρχαιότητα τα κονδυλώματα ήταν συνηθέστερο εύρημα σε άνδρες με ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές προτιμήσεις.

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Παρά το γεγονός ότι τα κονδυλώματα ήταν γνωστά από πολύ παλιά, το 1954 ήταν η πρώτη φορά που η μετάδοσή τους καταγράφηκε από τον Barret, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχαν εντοπιστεί κονδυλώματα σε είκοσι τέσσερις γυναίκες, οι σύζυγοι των οποίων είχαν επιστρέψει πριν από μερικές βδομάδες από τον πόλεμο της Κορέας. Όπως αποκαλύφθηκε, όλοι οι άνδρες είχαν σεξουαλικές επαφές με γυναίκες της Άπω Ανατολής και είχαν εμφανίσει κονδυλώματα στην περιοχή του πέους.

Δερματικά Κονδυλώματα HPV

Ορισμός

Για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, ευθύνονται στελέχη του ιού HPV που είναι χαμηλού κινδύνου, δηλαδή δεν είναι ογκογόνα. Ωστόσο, στις περιοχές των βλαβών είναι πιθανό να υπάρχουν και ογκογόνα στελέχη. Η ταυτοποίηση στελεχών του HPV είναι πολύ σημαντική διαδικασία και απαραίτητη σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Συμπτώματα Κονδυλωμάτων

Τις περισσότερες φορές, τα κονδυλώματα δεν προξενούν ενόχληση. Ωστόσο, ενδέχεται σε κάποιους να προκληθεί κνησμός, πόνος και καύσος ή και αιμορραγία.

Μορφoλογικά είδη Κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως ως:

 1. Μικρό κουνουπίδι, με ανοιχτό ή σκούρο χρώμα
 2. Μικρό και λείο λόφο, στο χρώμα του δέρματος
 3. Επιφάνεια υπερκερατωσική, τραχεία και ανάγλυφη 
 4. Επιφάνεια επίπεδη, που μοιάζει με κηλίδα σε σκούρο χρώμα
 5. Επιφάνεια νηματοειδή σαν φούντα, ανοιχτού χρώματος
 6. Επιφάνεια με μίσχο, σαν θήλωμα, σκούρου χρώματος 

Εντοπισμός Κονδυλωμάτων

Γυναίκες: τα κονδυλώματα εκδηλώνονται συνήθως στο αιδoίο, στο περίνεο και στην περιπρωκτική περιοχή.

Άντρες: τα κονδυλώματα εκδηλώνονται συνήθως στην περιοχή του πέους, του οσχέου, της ουρήθρας και περιμετρικά του πρωκτού.

Τα δερματικά κονδυλώματα εμφανίζονται στο αιδοίο (χείλη), στον πρωκτό, στην είσοδο του κόλπου, στο πέος ( κεφαλή και σώμα), αλλά και σε σημεία που δεν μπορεί να καλύψει το προφυλακτικό, όπως είναι αυτό της βάσης του πέους, του οσχέου. Επίσης, εκδηλώνονται και στα δύο φύλα, στην περιοχή περιμετρικά του πρωκτού, στην περιοχή του περίνεου, του εφήβαιου, των βουβώνων και των άνω μηρών.

Ο εντοπισμός των κονδυλωμάτων σε σημεία τα οποία δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό είναι πολύ συνηθισμένα, εξαιτίας της χρησιμοποίησης προφυλακτικού και ταυτόχρονα εξαιτίας της άγνοιας για τον κίνδυνο μετάδοσής τους πέρα από την περιοχή που αυτό καλύπτει.

Σπανιότερες εντοπίσεις είναι  το στόμα (χείλη), η γλώσσα, η στοματική κοιλότητα, ο ουρανίσκος (υπερώα) και ο φάρυγγας. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ιστορικό στοματογεννητικού σεξ.

Μετάδοση Κονδυλωμάτων

Τα  κονδυλώματα συνιστούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μάλιστα από τα πιο διαδεδομένα. Τα περισσότερα άτομα εκτίθενται κάποια στιγμή στη ζωή τους σε κάποιον τύπο του HPV. Ωστόσο, δεν προσβάλλονται όλοι κι επίσης όσοι προσβάλλονται δεν εμφανίζουν απαραίτητα κάποια βλάβη, καθώς μπορεί να υπερισχύσει η άμυνα του οργανισμού.

Τρόπος μετάδοσης βάσει πιθανότητας:

  • Μέσω σεξουαλικής επαφής, κολπικής ή πρωκτικής χωρίς προφυλακτικό
  • Μέσω σεξουαλικής επαφής, κολπικής ή πρωκτικής με χρήση προφυλακτικού
  • Μέσω στοματικής σεξουαλικής επαφής
  • Μέσω έντονης τριβής της γεννητικής περιοχής με χρήση γεννητικών οργάνων, μολυσμένων αντικειμένων, όπως είναι τα sex toys, μολυσμένων πετσετών ή δαχτύλων

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV και των δερματικών κονδυλωμάτων είναι:

  • Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV. Έχει υπολογιστεί ότι το 50% των ενήλικων ατόμων με ενεργή σεξουαλική ζωή, θα προσβληθεί από τον ιό HPV σε κάποια φάση της ζωής του. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι σε κάθε ερωτική επαφή με έναν μολυσμένο ερωτικό σύντροφο, υπάρχει 70% ενδεχόμενο μόλυνσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσους/ες περισσότερους/ες ερωτικούς/ές συντρόφους έχει ένας άνδρας ή μία γυναίκα, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό HPV. Αντιθέτως, όσο καλύτερα ξέρει κανείς τον ερωτικό του παρτενέρ, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες.
  • Όταν η άμυνα του οργανισμού είναι εξασθενημένη, αναπτύσσεται πιο εύκολα ο ιός και οι βλάβες που αυτός προκαλεί. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα που έχουν ασθένειες που επιδρούν στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, όπως είναι το AIDS.
  • Είναι ακόμα αδιευκρίνιστο το διάστημα καθυστέρησης ή υποστροφής της νόσου από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
  • Διάφορα είδη μικροτραυματισμών, όπως εκείνοι που προκύπτους εξαιτίας του ξυρίσματος της περιοχής περιμετρικά των γεννητικών οργάνων, όπως και κάποια είδη αποτρίχωσης (π.χ. κερί), δρουν επιβαρυντικά διευκολύνοντας την είσοδο του ιού και τη μόλυνση.
  • Εκτός από τα δερματικά κονδυλώματα παρατηρείται αύξηση εξαιτίας όλων των παραπάνω στην εκδήλωση και άλλων νοσημάτων σεξουαλικά μεταδοδόμενων (π.χ. μολυσματική τέρμινθος και έρπης στα γεννητικά όργανα).
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έρπης γεννητικών οργάνων που υπάρχει ή συνυπάρχει μπορεί να δημιουργήσει εστία εισόδου του HPV.
  • Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, αμφίβολος είναι ο ρόλος του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με τις πιθανότητες HPV μόλυνσης.
  • Πιο συχνή ύπαρξη κονδυλωμάτων έχει διαπιστωθεί σε γυναίκες που κάνουν λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, όμως δεν έχει εξακριβωθεί εάν ευθύνονται γι’ αυτό οι ορμονικές ανακατατάξεις ή η πιθανή τάση των συγκεκριμένων γυναικών να μην λαμβάνουν προφυλάξεις στις ερωτικές επαφές τους.

Δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ περιτομής και κονδυλωμάτων.

Όταν μιλάμε για μόνιμη παραμονή των κονδυλωμάτων σε έναν οργανισμό, ο όρος «μόνιμη» παραπέμπει στην μόνιμη ύπαρξη της φλεγμονής παρά στην αληθινά μόνιμη παρουσία του ιού.

Θεραπεία Κονδυλωμάτων

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων απαιτεί λεπτομερειακή ανίχνευση και εξάλειψη όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές βλάβες), ώστε να αποφευχθούν οι υποτροπές.

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ Skin Clinics, που διαθέτουν 25ετή εμπειρία κι εξειδίκευση στη LASER Δερματολογία, η ανίχνευση και η θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με:

   • Ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, και μεγεθυντικούς φακούς με ενισχυμένη δέσμη φωτός, για τον εντοπισμό ακόμα και των υποκλινικών βλαβών
   • Εξελιγμένα LASER CO2, που προκαλούν εξάχνωση των βλαβών και δεν αφήνουν ουλές, σημάδια ή υποχρωμίες στη θεραπευμένη περιοχή
   • Τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας για θεραπεία χωρίς πόνο
   • Συνεργασία Δερματολόγων με Γυναικολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ουρολόγο και Χειρουργού για ολοκληρωμένη θεραπεία
   • Εξέταση και θεραπεία του/της ερωτικού/ής συντρόφου
   • Συστηματική επανεξέταση και θεραπεία για τους επόμενους τουλάχιστον οχτώ μήνες

Στα Δερματολογικά Ιατρεία IQ Skin Clinics, η θεραπεία των κονδυλωμάτων με LASER μπορεί να εφαρμοστεί από άνδρες ή γυναίκες Δερματολόγους. Η επούλωση της θεραπευμένης περιοχής είναι ταχεία και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Κλείστε Ραντεβού με τον Dr. Τζερμία