Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Κονδυλώματα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα κονδυλώματα υποχωρούν με την εφαρμογή λεπτομερειακής θεραπείας και την πραγματοποίηση συστηματικής παρακολούθησης.

Στις περιπτώσεις λοίμωξης για την οποία ευθύνονται τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα, ισχύει περίπου ό,τι και στις λοιμώξεις ιογενούς μορφής:

 • Στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι η καταπολέμησή της. Ο νικητής θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ του ιικού φορτίου και της κατάστασης της άμυνας του οργανισμού.
 • Εάν έχει προκληθεί αύξηση του ιικού φορτίου εξαιτίας των συνεχών επαφών και κατ’ επέκταση των προσβολών από τον HPV, χωρίς να εφαρμοστεί κάποια θεραπεία, η άμυνα του οργανισμού όσο δυνατή κι αν είναι, αδυνατεί να ανταποκριθεί στη μάχη αυτή, οπότε εκδηλώνονται τα κονδυλώματα.
 • Σε περίπτωση που υπάρξει ελαχιστοποίηση του ιικού φορτίου με τη συνδρομή λεπτομερειακής θεραπείας και συστηματικής παρακολούθησης μεγάλης χρονικής διάρκειας, τότε ακόμα κι αν η άμυνα του οργανισμού είναι μέτρια, είναι ικανή να υπερισχύσει του ιού και να τον αποβάλλει.
 • Όταν υπάρχει υποτροπή, αυτή οφείλεται πιθανότατα ή σε ανεπαρκή θεραπεία ή σε ανεπαρκή παρακολούθηση συνδυαστικά με αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε εκ νέου μόλυνση, που συχνά δεν αποκαλύπτεται εξαιτίας κοινωνικών λόγων. Για την  παραμονή του ιού στον οργανισμό (σε λανθάνουσα μορφή) και την επανενεργοποίησή του εξαιτίας κάποιας αφορμής δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη.
 • Επιβάλλεται να εξεταστούν αναλυτικά όλες οι περιοχές για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν υποκλινικές βλάβες (εκείνες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού) στην περιοχή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και αυτές, και όχι μόνο όσες ανιχνεύονται εύκολα, καθώς αποτελούν την πιο συχνή αιτία συνεχών υποτροπών και εξάπλωσης των αλλοιώσεων.
 • Επίσης, χρειάζεται εκπαίδευση και οδηγίες, προκειμένου να προληφθεί η επανεμφάνιση: Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθήσει θεραπεία ο σύντροφος, να αποφεύγεται το ξύρισμα και η τριβή με σφουγγάρια και πετσέτες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι καλός ο ύπνος και η διατροφή και να αποφεύγονται οι καταχρήσεις.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ με τον Dr. Τζερμιά

Γιατί επιβάλλεται η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων;

Παρά το γεγονός ότι τα  κονδυλώματα εκδηλώνονται εξαιτίας στελεχών του HPV, χαμηλής επικινδυνότητας, (μη ογκογόνων), στην ίδια αλλοίωση ενδέχεται η συνύπαρξη και στελεχών υψηλής επικινδυνότητας (ογκογόνου δράσης δηλαδή). Κατά συνέπεια, εάν δεν ανιχνευτούν με επιμέλεια και δεν θεραπευτούν με προσοχή, η επαναμόλυνση ανάμεσα στους συντρόφους είναι συνεχής και αναπόφευκτη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η μεγάλη πιθανότητα μεταφοράς του ιού από το εξωτερικό των γεννητικών οργάνων στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κυτταρικών δυσμορφιών και καρκινικής νόσου.

Υπέυθυνα σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας (100% σχεδόν), στον πρωκτό (95%), στον κόλπο (65%),στο αιδοίο (50%) και στο πέος (35%) είναι τα στελέχη του HPV που έχουν ογκογόνο δράση.

Kονδυλώματα η εγγυημένη θεραπεία με laser

Τι χρειάζεται να πράξετε

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των βλαβών, επιβάλλεται να γίνει λεπτομερειακή και πλήρης εξέταση από κάποιον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, χρησιμοποιώντας δυνατό εστιασμένο φως, ισχυρούς μεγεθυντικούς φακούς και δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτή η πραγματοποίηση επιμελούς ανίχνευσης και λεπτομερειακής θεραπείας όλων των αλλοιώσεων που υφίστανται τη συγκεκριμένη  χρονική στιγμή, ακόμα και αυτών που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού (δηλαδή των υποκλινικών). Είναι πολύ σημαντική η εξάλειψη και των υποκλινικών βλαβών, προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικά υποτροπές και μεταδοτικότητα στη γύρω περιοχή ή στον ερωτικό ή στην ερωτική σύντροφο.

Λεπτομερειακή αντιμετώπιση με χρήση Laser

Η θεραπεία μπορεί να γίνει λεπτομερειακή, χάρη στο Laser το οποίο υπερτερεί  σε ακόμα δύο σημεία:

 • εξασφαλίζει γρήγορη επούλωση
 • δρα χωρίς σημάδια στην περιοχή των αλλοιώσεων

Τη θεραπεία επιβάλλεται να συνοδεύει στενή παρακολούθηση από ειδικό γιατρό για 8 έως 9 μήνες, προκειμένου για την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε πιθανής εμφάνισης καινούργιας βλάβης, πριν την πρόκληση νέων θυγατρικών βλαβών.

Χωρίς την ύπαρξη λεπτομερειακής ανίχνευσης και θεραπείας και συστηματικής παρακολούθησης, τότε διατηρούνται στη συγκεκριμένη περιοχή αλλοιώσεις σημαντικού ιικού φορτίου, το οποίο είναι ικανό να υπερισχύσει της άμυνας του οργανισμού, μόλις εκείνη βρεθεί να είναι εξασθενημένη

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Μάθε να τα ξεχωρίζεις

 

Η εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια, έντονο στρες, καταχρήσεις (αλκοόλ,κάπνισμα), έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή, κ.ά. Στην περίπτωση αυτή, δεν αργούν να εμφανιστούν καινούργιες βλάβες.

Σημείωση: Το ενδεχόμενο επανεμφάνισης βλαβών μετά το πέρας λεπτομερειακής θεραπείας, στενής παρακολούθησης και διαστήματος 8 μηνών τουλάχιστον, κατά το οποίο δεν εντοπίζονται βλάβες, είναι πολύ σπάνιο εκτός αν προκύψει επαναμόλυνση από κάποιον σύντροφο.
Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση που υπάρχει σταθερή μονογαμική σχέση, είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία να πραγματοποιείται από τους δύο συντρόφους. Σε αντίθετη περίπτωση, η επαναμόλυνση μεταξύ τους θα διαιωνίζεται.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της θεραπείας;

Σε ένα ιατρείο που είναι οργανωμένο και εξοπλισμένο σωστά και που βασίζεται σε τεχνογνωσία κατάλληλη για τη θεραπεία των δερματικών κονδυλωμάτων, η ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι η μέθοδος της λεπτομερειακής ανίχνευσης και επιμελούς αφαίρεσης όλων των αλλοιώσεων.

Στα ιατρεία μας, γίνεται χρήση υπερπαλμικού Laser CO2, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί ενισχυμένης δέσμης φωτός. Σε κάποιες περιπτώσεις, συνιστάται να ταυτοποιούνται τα στελέχη του HPV με HPV Test (δηλαδή PCR).

Της εξάχνωσης των βλαβών με χρήση υπερπαλμικού Laser CO2, έπεται η εφαρμογή απόξεσης έτσι ώστε να απομακρυνθούν επιμελώς οι κατεστραμμένες δερματικές βλάβες. Έπειτα, καθώς επαναλαμβάνεται άμεσα η εφαρμογή του υπερπαλμικού Laser CO2, ακόμα και  μερικά χιλιοστά περιμετρικά των αλλοιώσεων, διασφαλίζεται η αποτελεσματική και πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων.

Εργαλειο εξετασης κονδυλωματων

Η θεραπεία με Laser CO2

 • Αφότου διασφαλιστεί η ανίχνευση ακόμα και των πιο μικροσκοπικών, σε αρχικό επίπεδο, βλαβών, των υποκλινικών αλλοιώσεων, απομακρύνονται επιλεκτικά και εκείνες έτσι ώστε να μην λειτουργήσουν μεταδοτικά και επεκτατικά και δημιουργήσουν έτσι νέες βλάβες και συνεχείς υποτροπές.
 • Συνιστά, έτσι, τη μέθοδο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το κέντρο υποτροπής, καθώς επιτυγχάνει εξάλειψη όλων των εστιών και διακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
 • Χάρη στη δραστική και επιλεκτική εξάλειψη των αλλοιώσεων χρησιμοποιώντας Laser CO2, η εφαρμογή του οποίου γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας (με αναισθητική κρέμα), διασφαλίζεται πλήρης εξάλειψη των αλλοιώσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ουλές, σημάδια και υποχρωμίες, και χωρίς την εκδήλωση πόνου κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.
 • Σε κάποιες περιπτώσεις (όχι αποκλειστικά για λόγους ιατροδικαστικούς), η χρήση Laser CO2 με τη μέθοδο της (κατ’ εφαπτομένην) τομής, επιτρέπει την εξασφάλιση δείγματος, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για ανάλυση (μοριακή) και απομόνωση DNA.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ αυτό που θέλετε τον γιατρό Dr. Τζερμιά

Κονδυλώματα Υποτροπιάζοντα

 • Περιοχή αιδοίου: Όταν τα κονδυλώματα είναι ανθεκτικά και υποτροπιάζουν, συνιστάται πραγματοποίηση κολποσκόπησης αφότου αφαιρεθούν τα εξωτερικά κονδυλώματα. Βρείτε περισσότερο πληροφοριακό υλικό εδώ.
 • Περιοχή πρωκτού: Όταν τα κονδυλώματα είναι ανθεκτικά και υποτροπιάζουν, συνιστάται πραγματοποίηση πρωκτοσκόπησης αφότου αφαιρεθούν τα εξωτερικά κονδυλώματα. Βρείτε περισσότερο πληροφοριακό υλικό εδώ.
 • Περιοχή ουρήθρας: Όταν τα κονδυλώματα είναι ανθεκτικά και υποτροπιάζουν, συνιστάται πραγματοποίηση ουρηθροσκόπησης αφότου αφαιρεθούν τα εξωτερικά κονδυλώματα.
Πολύ σημαντική και χρήσιμη η αυτοεξέταση

Οι ασθενείς χρειάζεται γενικότερα να προβαίνουν τακτικά σε αυτοεξέταση προκειμένου για τον εντοπισμό και την έγκαιρη εξάλειψη πιθανών νέων αλλοιώσεων. Οι αλλοιώσεις αυτές ενδέχεται να είναι υπολειμματικές ή αλλοιώσεις που ήδη υπέβοσκαν. Καθώς το διάστημα επώασης είναι περίπου 1 έως 8 μήνες, το κριτήριο ίασης είναι η παντελής ανυπαρξία αλλοιώσεων για ένα 8μηνο.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται δερματολογική εξέταση κάθε μήνα. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να αυτοεξετάζονται πιο συχνά, για τους 8 μήνες που ακολουθούν, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν θυγατρικές βλάβες, που ενδεχομένως να ήταν ήδη «εμφυτευμένες» πριν την αφαίρεση. Για αυτό το λόγο, πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα αφαίρεση κάθε νέας βλάβης, προτού υπάρξει μετάδοση νέων θυγατρικών βλαβών.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ με τον Dr. Τζερμιά
Διαβάστε επίσης: