Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Γιατί είναι απαραίτητη η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Γιατί είναι απαραίτητη η θεραπεία των κονδυλωμάτων; Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αφού τα κονδυλώματα οφείλονται σε τύπους HPV χαμηλού κινδύνου, δεν είναι ζωτικής σημασίας η θεραπεία τους. Στην πραγματικότητα όμως, έχει ευρέως παρατηρηθεί και έχει αποδειχθεί η ταυτόχρονη μόλυνση με διαφορετικούς τύπους HPV. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή στην περιοχή των κονδυλωμάτων να συνυπάρχουν... Read more »

Γιατί είναι απαραίτητη η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αφού τα κονδυλώματα οφείλονται σε τύπους HPV χαμηλού κινδύνου, δεν είναι ζωτικής σημασίας η θεραπεία τους. Στην πραγματικότητα όμως, έχει ευρέως παρατηρηθεί και έχει αποδειχθεί η ταυτόχρονη μόλυνση με διαφορετικούς τύπους HPV. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή στην περιοχή των κονδυλωμάτων να συνυπάρχουν τύποι HPV υψηλού κινδύνου, δηλαδή ογκογόνοι.

Επομένως, εάν δεν υπάρξει επιμελής ανίχνευση και λεπτομερειακή θεραπεία, είναι αναπόφευκτη η διαρκής επαναμόλυνση μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. Κι επομένως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο ιός να μεταφερθεί από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα στα εσωτερικά απειλώντας με ανάπτυξη κυτταρικών δυσπλασιών και καρκίνου. Έχει υπολογιστεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται σχεδόν για το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 95% των καρκίνων του πρωκτού, το 65% των καρκίνων του κόλπου και το 50% των καρκίνων του αιδοίου και το 35% των καρκίνων του πέους.

                            Ετήσια κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως

Δεν θα πρέπει λοιπόν να επαφίενται οι ασθενείς στην ιδέα ότι τα κονδυλώματα δεν απειλούν την υγεία και ενδεχομένως να υποχωρήσουν μόνα τους. Θα πρέπει να γίνεται επιμελής ανίχνευση του HPV με αναλυτική δερματολογική εξέταση και λεπτομερειακή θεραπεία. Ιδανικά, μπορεί να γίνεται και εξακρίβωση του τύπου του ιού με HPV-Test (με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο PCR), αν και δεν είναι πάντα απαραίτητο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ