Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Τα κονδυλώματα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο;

Αν έχω δερματικά κονδυλώματα, υπάρχει περίπτωση να νοσήσω με καρκίνο; Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο σχετίζονται κονδυλώματα και καρκίνος. Όπως έχει αποδειχθεί σε δεκάδες επιστημονικές μελέτες, τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου. Με απλά λόγια, σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα. Πρακτικά λοιπόν δεν κινδυνεύει κάποιος να πάθει καρκίνο από δερματικά... Read more »

Αν έχω δερματικά κονδυλώματα, υπάρχει περίπτωση να νοσήσω με καρκίνο;

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο σχετίζονται κονδυλώματα και καρκίνος. Όπως έχει αποδειχθεί σε δεκάδες επιστημονικές μελέτες, τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου. Με απλά λόγια, σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα. Πρακτικά λοιπόν δεν κινδυνεύει κάποιος να πάθει καρκίνο από δερματικά κονδυλώματα.

Κονδυλώματα και καρκίνος: Πώς σχετίζονται

Ωστόσο, αν εκδηλώσετε κονδύλωματα, δεν θα πρέπει να εφησυχαζετε. Συστήνεται ενδελεχής ιατρικός έλεγχος, διότι μαζί με τα στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV. Εάν τα στελέχη αυτά αφεθούν χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να φτάσουν να προκαλέσουν καρκίνο. Για να προκληθεί καρκίνος, πρέπει να μολυνθεί κάποιος βλεννογόνος του σώματος, όπως ο τράχηλος της μήτρας, η ουρήθρα, ο πρωκτός ή ο στοματοφάρυγγας.

κονδυλώματα και καρκίνος

Έχει υπολογιστεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται σχεδόν για το 100% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 95% των καρκίνων του πρωκτού, το 65% των καρκίνων του κόλπου και το 50% των καρκίνων του αιδοίου και το 35% των καρκίνων του πέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ