Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Ποια είναι η εξέλιξη της νόσου αν δεν γίνει θεραπεία;

Αν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία, ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου; Είναι γνωστό πως τα ίδια τα κονδυλώματα προκαλούνται συνήθως από στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις δηλαδή αυτοί οι ιοί προκαλούν καρκίνο. Όμως, ο βασικός λόγος για τον οποίο τα κονδυλώματα πρέπει να εξαλείφονται με θεραπεία είναι ότι σε... Read more »

Αν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία, ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου;

Είναι γνωστό πως τα ίδια τα κονδυλώματα προκαλούνται συνήθως από στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις δηλαδή αυτοί οι ιοί προκαλούν καρκίνο. Όμως, ο βασικός λόγος για τον οποίο τα κονδυλώματα πρέπει να εξαλείφονται με θεραπεία είναι ότι σε αυτά συχνά συνυπάρχουν και ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, υπεύθυνα για μορφές καρκίνων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. 

Ακόμα, εάν τα κονδυλώματα δεν θεραπευτούν, τότε ενδεχομένως να μεγαλώσουν σε μέγεθος και αριθμό. Εάν τα κονδυλώματα δεν θεραπευτούν σωστά, παρότι φαινομενικά έχουν εξαλειφθεί, τότε αυξάνεται το ενδεχόμενο υποτροπής τους. Ως υποτροπή εννοούμε την επανεμφάνισή τους στην ίδια ή γειτονική περιοχή στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, είτε δεν έχει καταπολεμηθεί επαρκώς, είτε δεν έχει καταπολεμηθεί σε όλη τη δερματική περιοχή στην οποία υπάρχει μόλυνση.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με εξαιρετική ευκολία. Εάν δεν θεραπευθούν, είναι πολύ πιθανόν να μεταδοθούν και στις γύρω υγιείς περιοχές του σώματος, ακόμα και κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη είναι η πιθανή μετάδοσή τους στον ερωτικό σύντροφο. Έτσι, εάν ο ένας εκ των δύο υποψιάζεται ότι έχει κονδυλώματα είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να εξεταστούν εξονυχιστικά και να λάβουν την κατάλληλη λεπτομερειακή θεραπεία από ειδικευμένο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ