Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Τα εξελιγμενα LASER και οι παραδοσιακες μεθοδοι

Οι θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • θεραπείες που εφαρμόζονται στο σπίτι, από την ίδια ή τον ίδιο τον πάσχοντα
  • θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο

Θεραπεία κονδυλωμάτων στο σπίτι

Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται φαρμακευτικές ουσίες με μορφή κρέμας, αλοιφής ή λοσιόν που περιέχουν την αντιμιτωτική ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, την ανοσοτροποποιητική ουσία ιμικουιμόδη. Αυτή η προσέγγιση παρουσιάζει το πλεονέκτημα του ότι η περίθαλψη του ασθενούς και θεραπεία γίνεται σε ένα οικείο περιβάλλον και με την κατάρτιση προσωπικού χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της θεραπείας.

Τα μειονεκτήματα όμως είναι:

  • Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν εφαρμόζουν την ουσία σε όλη την έκταση των βλαβών και σε όλες τις βλάβες (συνήθως παραλείπουν τις μικρές, αρχόμενες βλάβες ή τις υποκλινικές βλάβες δηλαδή αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι), με αποτέλεσμα να μην γίνεται ολοκληρωμένη η θεραπεία.
  • Οι ουσίες αυτές, εφαρμόζονται αναπόφευκτα και σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν βλάβες, με αποτέλεσμα την δημιουργία ερεθιστικών δερματίτιδων, ξηρότητας και σχάσεων του δέρματος, που αποτελούν προδιαθετικό παράγοντα για περαιτέρω εξάπλωση των κονδυλωμάτων.
  • Αντενδείκνυνται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή υποψίας αυτής, καθώς σχετίζονται με κίνδυνο τερατογένεσης, αρά δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εάν δεν εφαρμόζεται αντισύλληψη.

Θεραπεία κονδυλωμάτων στο ιατρείο

Στην κατηγορία των θεραπειών που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο, περιλαμβάνονται συγκεντρωτικά:

Κρυοθεραπεία (κρυοπηξία)

Αποτελεί μια μέθοδο, με την οποία γίνεται καταστροφή των βλαβών μέσω ψύξης, με την χρησιμοποίηση υγρού αζώτου. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί κατά την διάρκεια της αποθεραπείας μεγάλες φυσαλίδες στην περιοχή που εφαρμόζεται.

Χειρουργική αφαίρεση

Όταν οι βλάβες είναι πολλαπλές, δεν έχει χρησιμότητα. Ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές.

Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση)

Είναι επίσης μια μέθοδος, η οποία έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκαταλείψει ουλές και υποχρωμίες.

Laser CO2

Το Laser CO2 αποτελεί μία εξελιγμένη μέθοδο επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων που επιτρέπει την λεπτομερειακή εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία, με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, με πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας, χωρίς πόνο κατά την αποθεραπεία, χωρίς να δημιουργούνται υποχρωμίες και ουλές. Στη μέθοδο αυτή όμως απαιτείται ιδιαίτερη επιδεξιότητα και τεχνογνωσία από τον θεράποντα δερματολόγο.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις για ειδικούς σκοπούς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε φωτοδυναμική θεραπεία, Pulsed Dye Laser (Παλμικό Laser Χρωστικής) ή και άνοσοτροποποιητικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τη χρήση Laser CO2.

Δεν συνιστάται, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, η χρήση 3-5% acetic acid (οξικό οξύ) για να ανιχνεύσουμε υποκλινικά κονδυλώματα, γιατί η μέθοδος αυτή δεν είναι ειδική και η προληπτική της αξία και το πιθανό θεραπευτικό πλεονέκτημα δεν έχουν αποδειχθεί.


Διαβάστε επίσης:
  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές

Υπάρχει περίπτωση να πάνε σε άλλο μέρος του σώματός μου;

Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν σε διάφορα μέρη του σώματος που έρχονται σε επαφή άμεσα η έμμεσα με υπάρχουσες εστίες μόλυνσης.