Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Κονδυλωματα του Κολπου

Τεστ-Παπ και Κολποσκόπηση για τα Κονδυλώματα του Κόλπου

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Έχει διαπιστωθεί ότι η μόλυνση από τον λεγόμενο «ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων» είναι πιθανότερο να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Για τον λόγο αυτό, αν υπάρχει υποψία για ύπαρξη δερματικών κονδυλωμάτων στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η ιατρική εξέταση για τον εντοπισμό όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Το επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση των εξωτερικών κονδυλωμάτων με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο της επιλεκτικής αφαίρεσης, που βασίζεται στη χρήση Laser CO2 και επιτρέπει την εξάχνωση όλων των βλαβών σε μία μόνο συνεδρία.

Αν ωστόσο παρατηρηθούν υποτροπές και ειδικά νέες βλάβες στη δερματική περιοχή του αιδοίου, τότε συστήνεται τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση, που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους γιατρούς. Με το τεστ ΠΑΠ, που άλλωστε αποτελεί καθιερωμένη γυναικολογική εξέταση, λαμβάνεται κολπικό επίχρισμα και πραγματοποιείται κυτταρολογική εξέταση που ανιχνεύει τυχόν δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα.

Έχει υπολογιστεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται για το 65% των περιστατικών καρκίνου του κόλπου.

Η εξέταση συνοδεύεται από κολποσκόπηση, η οποία συμβάλλει στην πρώιμη αναγνώριση και διαχείριση των αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, πραγματοποιείται επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας, με τη χρήση κολποσκοπίου. Το κολποσκόπιο είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος, που παρέχει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις. Δεν τοποθετείται μέσα στον κόλπο αλλά σε απόσταση από αυτόν και εξετάζει λεπτομερώς την περιοχή του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου. Αν εντοπιστούν εσωτερικά κονδυλώματα, τότε αντιμετωπίζονται με αφαίρεση ή καυτηριασμό με Laser.

Σχετικα με τον συντακτη

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος - Αφροδισιολογος

tzermias.gr

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014.

Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Κολωνάκι (210 72 42 600), και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι (210 61 00 900).

  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές

Έχω κονδυλώματα. Τι να κάνω με τον/την σύντροφο μου;

Ενημερώστε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθατε σε ερωτική επαφή κατά το τελευταίο οκτάμηνο έτσι ώστε να εξεταστούν από έναν δερματολόγο - αφροδισιολόγο.