Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Αν μία γυναίκα έχει κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι πρέπει να κάνει;  

Αν μία γυναίκα έχει κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι πρέπει να κάνει; Την περίοδο της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες γίνονται ευάλωτες στις λοιμώξεις, καθώς πέφτουν οι άμυνες του οργανισμού. Αν λοιπόν υπάρχει HPV μόλυνση, τότε είναι πιθανό την περίοδο εκείνη ο ιός να εκμεταλλευθεί το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι να εκδηλωθούν κονδυλώματα. Στην... Read more »

Αν μία γυναίκα έχει κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι πρέπει να κάνει;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες γίνονται ευάλωτες στις λοιμώξεις, καθώς πέφτουν οι άμυνες του οργανισμού. Αν λοιπόν υπάρχει HPV μόλυνση, τότε είναι πιθανό την περίοδο εκείνη ο ιός να εκμεταλλευθεί το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι να εκδηλωθούν κονδυλώματα. Στην περίπτωση που υπάρχουν ήδη κονδυλώματα, τότε είναι πιθανό το διάστημα της εγκυμοσύνης να μεγαλώσουν και να επεκταθούν. 

Η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι άμεση, με την πλέον σύγχρονη, αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία που βασίζεται στην εφαρμογή Laser. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κρέμες αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, καθότι έχουν συσχετιστεί με κίνδυνο τερατογένεσης.  Αντιθέτως, με το Laser δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση του ιού HPV από τη μητέρα στο βρέφος δεν είναι συνήθης, όμως υπάρχει η πιθανότητα το έμβρυο να αναπτύξει λαρυγγική θηλωμάτωση. Επίσης είναι δυνατόν τα κονδυλώματα να μεταδοθούν από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τον τοκετό. Γι αυτό είναι σημαντικό τα εξωτερικά κονδυλώματα στις εγκύους να θεραπευθούν με κατάλληλη και ασφαλή μέθοδο. Έτσι ο κίνδυνος για το έμβρυο θα εξαλειφθεί και η μητέρα δε θα υποχρεωθεί να γεννήσει με καισαρική τομή· τακτική που λανθασμένα παρουσιάζεται συχνά στις γυναίκες ως μονόδρομος σε τέτοιες περιπτώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ▼
Συχνες Ερωτησεις
για τα Κονδυλωματα και τον HPV
Συχνες Ερωτησεις
για τη Μεταδοση του HPV
Συχνες Ερωτησεις
για την Προληψη και τις Εξετασεις
Συχνες Ερωτησεις
για τη Θεραπεια των Κονδυλωματων
Συχνες Ερωτησεις
για τον HPV και τον Καρκινο

  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές

Υπάρχει περίπτωση να πάνε σε άλλο μέρος του σώματός μου;

Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν σε διάφορα μέρη του σώματος που έρχονται σε επαφή άμεσα η έμμεσα με υπάρχουσες εστίες μόλυνσης.