Δερματικα κονδυλωματα

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Το προφυλακτικο αρκει;

Δες το infographic

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος – Αφροδισιολογος

Ο Γιατρός | Επικοινωνία

← Επιστροφη στην αρχικη

Οξυτενη Κονδυλωματα Αιδοιου

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί το συχνότερα εμφανιζόμενο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα αιδοίου οφείλονται σε στελέχη χαμηλού κινδύνου του HPV, δηλαδή μη καρκινογόνα στελέχη, τα οποία όμως μπορεί να συνυπάρχουν στις βλάβες των δερματικών κονδυλωμάτων ταυτόχρονα με στελέχη υψηλού κινδύνου. Η ταυτοποίηση στελεχών του HPV σε δερματικά κονδυλώματα αναδεικνύει στελέχη χαμηλού κινδύνου, αλλά και στελέχη υψηλού κινδύνου.

Έχει υπολογιστεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται για το 50% των περιστατικών καρκίνου του αιδοίου.

Στις γυναίκες τα περισσότερα κονδυλώματα εντοπίζονται στα χείλη και την είσοδο του αιδοίου, στην περιοχή του εφηβαίου και του περινέου, αλλά ενδέχεται επίσης να παρουσιαστούν και σε άλλα σημεία της περιγεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής. Μετά την αρχική μόλυνση με τον HPV, η λοίμωξη μπορεί να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα σε υποκλινική μορφή, δηλαδή να υπάρχουν δερματικά κονδυλώματα που δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι, για την εντόπιση των οποίων απαιτούνται ειδικά δερματολογικά όργανα.

Σε κάθε περίπτωση υποψίας θα πρέπει να πραγματοποιείται λεπτομερής δερματολογικός έλεγχος όλων των μερών του κατώτερου γεννητικού συστήματος καθώς και κολποσκόπηση, ενώ θα πρέπει να γίνεται δερματολογική εξέταση και του ερωτικού συντρόφου.

Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας το πρώτο βήμα είναι να γίνει ακριβής και σαφής διάγνωση, καθώς η θεραπευτική μέθοδος παρέμβασης εξαρτάται τόσο από την έκταση όσο και από το μέγεθος των κονδυλωμάτων στο αιδοίο.

H πλέον εξελιγμένη μέθοδος για την επιλεκτική εξάλειψη των κονδυλωμάτων στο αιδοίο και πέριξ αυτού είναι το υπερπαλμικό Laser CO2 με το οποίο εκτός από την άμεση και πλήρη αφαίρεση όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία, επιτυγχάνεται επίσης πολύ σύντομος χρόνος αποθεραπείας, χωρίς πόνο, υποχρωμίες ή/και ουλές.

Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη επιδεξιότητα και τεχνογνωσία από το θεράποντα δερματολόγο, τις εξειδικευμένες νοσηλεύτριες και το θεράποντα γυναικολόγο, καθώς και ένα άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο ιατρείο ώστε να είναι αποτελεσματική και ασφαλής η θεραπεία των κονδυλωμάτων αιδοίου.

Σχετικα με τον συντακτη

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολογος - Αφροδισιολογος

tzermias.gr

Εξειδικευμένος στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο) και Βόρεια Αμερική (Ν.Υόρκη, Σαν Ντιέγκο) στην LASER Δερματολογία και πρωτοπόρος στην εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στην Ελλάδα. Ίδρυσε τα πρώτα και πλέον εξοπλισμένα ενδονοσοκομειακά τμήματα LASER Δερματολογίας στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι, στην Κλινική Αγίου Λουκά Πανοράματος Θεσσαλονίκης και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Διευθυντής Επεμβατικής και LASER Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014.

Δέχεται κατόπιν ραντεβού στα ιατρεία του στην Βας. Σοφίας 49 - Κολωνάκι (210 72 42 600), και στην Λεωφ. Κηφισίας 71 - Μαρούσι (210 61 00 900).

  • Βιβλιογραφία /
    Πηγές

Με ποια μέθοδο αφαιρούνται τα δερματικά κονδυλώματα;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να αφαιρεθούν τα δερματικά κονδυλώματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους θεραπείας πατήστε εδώ.